Prezentul articol este scris de reputatul profesor Laurențiu Popescu, și cu acordul domniei sale publicăm prima parte, urmând ca restul de informații să le găsiți pe websitul Muzeului Național de Istorie al României.


În urmă cu doi ani, o veste tristă traversa lumea numismaticii – pasionatul autor și colecționar român Erwin Schäffer (1939-2022) trecea la cele veșnice, părăsindu-ne pentru totdeauna, dar nu înainte de a își finaliza unul dintre dragile sale proiecte numismatice: revizuirea monografiei bilingve, apărute inițial în anul 2015, ROMÂNIA – PROIECTE, PROBE MONETARE ȘI CATALOGUL MONEDELOR
EMISE, 1990-2014 (ROMANIA – DESIGNS, PATTERN COINS AND CATALOGUE OF ISSUED COINS).
A activat cu înflăcărare în acest domeniu nobil mai mult de șase decenii, din cele opt decenii petrecute între România și Germania, probele monetare, monedele și jetoanele fiind feblețea domniei sale, din primul moment în care le-a descoperit până în ultimele sale clipe de viață. Odată cu anii de deschidere de după Decembrie 1989 a fost alături, constant, de colecționarii numismați, îndrumându-i
cu răbdare pe cei începători, participând cu bucurie la majoritatea manifestărilor numismatice din România. În plus, se poate afirma fără nicio reținere că a fost un colecționar norocos, deoarece a primit multă susținere și înțelegere din partea minunatei sale soții, doamna Maria-Elena Schäffer, care a fost alături de dânsul aproape șase decenii minunate.

Începând cu anul 2031, a lansat trei cataloage numismatice distincte, de referință (având în total cinci ediții), iar prin experiența câștigată an-de-an și cot-la-cot alături de colaboratorii săi, a conștientizat că, pentru a fi cât mai utile celor interesați de subiect, aceste monografii trebuie permanent actualizate (Ivănescu 2012 202-203) , întrucât în orice moment pot să apară piese inedite/necunoscute, în special printre probele monetare sau jetoanele și mărcile de fabrică.
La mijlocul anului 2022 a reușit să încheie munca de actualizare a volumului său lansat inițial în anul 2015, cu intenția de a obține un volum mai practic și mai suplu (Bălăiță 2023), reducând numărul de pagini de la 480 la 380, totodată introducând piese noi, fotografii detaliate și informații suplimentare spre a aduce clarificări la unele dintre cele mai interesante piese numismatice românești
emise în perioada 1990-2014. Al doilea motiv al reeditării s-a bazat pe epuizarea primului tiraj, în timp ce solicitările primite de către autor de la colecționari erau din ce în ce mai numeroase.

Așa cum era previzibil, în cei doi ani trecuți de la apariția celui de-al doilea volumul revizuit, colecționarii și piața numismatică s-au bucurat de identificarea unor probe monetare românești necunoscute, produse în perioada 1999-2014, pe care intenționăm să le inventariem în continuare, păstrând regulile și standardul adoptate de autorul Erwin Schäffer, deoarece majoritatea colecționarilor s-au obișnuit cu ele, iar casele de licitații le folosesc cu succes în activitate.

Deoarece la codificarea propusă de colecționarul Erwin Schäffer apelează și companiile specializate care gradează (și încapsulează pentru protecție și conservare) probe monetare, monede de circulație și monede comemorative/jubiliare, în folosul comunității numismatice românești și internaționale, ne vom strădui să continuăm să promovăm acest sistem de numerotare/evidență, aducându-i astfel un omagiu postum excepționalului nostru mentor-numismat Erwin Schäffer.
Ultima probă monetară inventariată în catalogul din 2022 are codul P-629 (fiind o piesă cu valoarea nominală de 10 Lei 2009 – Nicolae Bălcescu), ceea ce impune să continuăm începând cu codul P-630, excepție făcând unele dintre piesele cu milesim anterior anului 2009, care, în măsura posibilităților, vor primi suplimentar la vechiul cod majuscula A. La toate probele monetare inventariate în continuare, prin sintagma stema țării trebuie avut în vedere modelul stemei țării adoptat în anul 1992, prin Legea nr.102/1992 privind stema țării și sigiliul statului.

P 504A 500 LEI 1999

(stemă fără scutul mare și fără o perlă / borderless coat of arms and without a pearl)
Av. În câmp, vulturul din stema țării fără chenarul scutului mare, încadrat circular de ramuri de laur întrerupte. Sus, o perlă și, în exergă, milesimul. / Rv. Sus, semicircular ROMANIA În câmp, valoarea nominală, într-o cunună de laur întreruptă pe axa orizontală.
Aluminiu; ø 25 mm; 3.69 g; muchie netedă cu de trei ori incus ROMANIA despărțite de câte un romb;

P 573A 5000 LEI 2002
Ion Luca Caragiale (cu inițialele gravorului/ with the engraver’s initials)

 

Av. Sus, semicircular, ROMANIA iar dedesubt stema țării. În câmp, compoziție grafică cu măștile Comediei și Tragediei pe un suport ornamental, iar în exergă semnătura în facsimil a dramaturgului. În stânga compoziției, valoarea nominală şi, în dreapta, milesimul. /
Rv. În câmp, bustul scriitorului flancat de anii de viață, 1852 și 1912. Circular, inscripția 150 ANI DE LA NASTEREA LUI ION LUCA CARAGIALE. În exergă, ornament din patru romburi. În stânga, lângă umărul său drept, iniţialele gravorului V.G (Vasile Gabor).

Alamă aurită; ø 35 mm; 21.42 g; muchie netedă.

Continuarea aici : https://cercetarinumismatice.ro/?articol=207179-contributie-la-completarea-monografiei-romania-proiecte-probe-monetare-si-catalogul-monedelor-emise-1990-2014-additional-notes-to-the-romania-designs-pattern-coins-and-catalogue-of-issued-coins-1990-2014-catalague

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment