Numismatică pentru colecționari de toate vârstele

Personalități din lumea numismaticii- Elvira Eliza Clain- Stefanelli

Născută la București în 1914, Elvira Eliza Olinescu se mărită în 1939 cu Dr. Vladimir Clain -Stefanelli iar după război emigrează cu toată familia in America.

Activitatea ei în numismatică este legată de a soțului ei. Elvira E. Clain-Stefanelli (1914-2001) și soțul ei Dr. Vladimir Clain-Stefanelli (1914-1982) au fost istorici numismatici și mai târziu autori și curatori numismatici. Ei au cercetat și prezentat monedele antice din regiunea Mării Negre și mai târziu monedele și medaliile SUA ca o echipă, servind împreună ca membri ai Societății Americane de Numismatică și a numeroaselor alte organizații naționale și internaționale de numismatică.

În ceea ce privește monedele de pe teritoriul României antice,  Elvira Clain Stefanelli a adus o contribuție valoroasă. Cartea ei – Lumea din Republica Roma văzută pe monedele sale- (1999) se află și acum la vânzare pe cele mai importante websiteuri din lume.

De ce ar trebui să ne intereseze sau să dorim să studiem monede ale Republicii Romane? Numeroasele motive posibile pot fi simplificate la un singur factor de bază: fascinația noastră, o curiozitate aproape mistică, pe care lumea antică, în special cea a Romei, o exercită asupra noastră. Monedele sunt rămășițele tangibile ale mileniilor trecute, care sunt ușor disponibile pentru orice persoană din generația noastră. Rareori, în istoria omenirii, monedele divulgă atât de mult din modul de viață al unui popor – credințele, obiceiurile, războaiele și victoriile, numele și uneori chiar imaginile eroilor și personalităților sale de frunte așa cum o fac denarii Republicii Romane.

Sursa: http://numismatics.org/archives/ark:/53695/nnan0128

Spre deosebire de monedele contemporane, precum cele ale grecilor, care puneau accent pe imagini spirituale și simbolice, romanii puneau un accent puternic pe realitate și foloseau teme care ar fi fost foarte familiare și populare pentru toți cetățenii săi. Rezultatul este că seria de denari republicani este una foarte diversă, permițând atât cercetătorului începător, cât și profesionist o multitudine de căi și teme de colectare și studiu.

Mergând pe firul vieții acestor două personalități din lumea numismaticii- Vladimir a devenit asociat ANS în 1951 și bursier în 1957; Elvira a devenit Fellow în 1963. Cei doi au fost vizitatori frecventi ai Societății când au lucrat pentru Galeriile de Artă Hesperia și apoi pentru Stack’s în anii 1950.

În 1956 Vladimir a devenit curator al Diviziei de Numismatică a Muzeului Smithsonian un an mai târziu, Elvira i s-a alăturat ca asistent curator. Împreună, au construit Colecția Națională de Numismatică din aproximativ 60.000 de exemplare în 1956,  la aproape un milion de obiecte spre finalul activității.

La doi ani de la moartea lui Vladimir, în 1982, Elvira a devenit primul director executiv al departamentului, deținând această funcție până la pensionare, în 2000.

În 1973, Elvira, împreună cu soțul ei, a primit Medalia de aur Smithsonian pentru servicii excepționale. În 1996, ea a primit Premiul Memorial Farran Zerbe al ANA pentru servicii distinse. În timpul carierei sale numismatice, Elvira a fost consilier al Monetăriei S.U.A., al Departamentului de Trezorerie și al multor consilii, comitete și asociații.

Elvira și Vladimir Clain-Stefanelli au scris și publicat multe lucrări importante, printre care: Istoria monetară și arta medalială la Instituția Smithsonian, Washington, D.C (Numisma, año) (1965); Istoria colecţiilor naţionale numismatice (1968); La monnaie: trésor d’art (1971); Medalii Comemorative ale Bătăliilor Revoluției Americane (1973); Frumusețea și tradiția monedelor Moneda și medaliile (1974); Chartered for Progress, Two Centuries of American Banking: A Pictorial Essay (1975); Muenzen der Neuzeit (1978); Bibliografie numismatică (1984); Viața în Roma republicană văzută pe monedele sale (1999).

Multe din lucrările Elvirei și ale soțului ei eu rămas însă nepublicate, la stadiul de manuscris sau la cel de folder cu poze si adnotări. Acestea au fost donate către ANA sau achiziționate la licitație de către Biblioteca Asociației de Numismatica din America și se afla expuse sau sunt deținute în arhivele lor.

Asociația Americană de Numismatică s-a asigurat că moștenirea Elvirei Clain-Stefanelli trăiește prin Premiul Memorial Elvira Clain-Stefanelli, înființat în 2013. În fiecare an, organizația prezintă premiul unei femei care a contribuit la cercetare, leadership sau mentorat în domeniul numismaticii.

Bibliografie

  1. https://siarchives.si.edu/blog/show-me-money-rich-legacy-elvira-clain-stefanelli
  2. http://numismatics.org/archives/ark:/53695/nnan0128
  3. https://www.coinworld.com/news/us-coins/ans-ana-receive-donated-clain-stefanelli-rese.html

 

leave your comment


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *