Numismatică pentru colecționari de toate vârstele

Proba de 100 lei din1964- Misterul, designul și valoarea sa numismatică

Introducere: Misterul probei de 100 de lei din 1964

Proba românească de 100 de lei din 1964 este o piesă remarcabilă în lumea numismaticii și un arc peste timp spre peisajul politic, cultural și artistic al României în anii 1960.

Emisă într-o perioadă critică a istoriei României, această monedă este semnificativă atât pentru colecționari, cât și pentru investitori. Cu un design complicat care reflectă mândria națională a țării, valoarea sa este mai mult decât monetară – este o fereastră în timp către identitatea României de atunci și transformarea sa politică.

În acest articol, vom explora contextul istoric al monedei, designul artistic, valoarea numismatică actuală și semnificația culturală. Indiferent dacă sunteți un colecționar cu experiență sau un investitor care dorește să înțeleagă potențialul acestei monede, acest ghid vă va oferi informațiile de care aveți nevoie.

Context istoric: România în 1964

În 1964, România se afla în mijlocul unor schimbări politice majore. Nicolae Ceaușescu, care avea să devină secretar general al Partidului Muncitorilor Români în 1965, își consolida puterea și făcea schimbări semnificative în politica externă a României.

După îngrozitor de greii ani 50, deci imediat după război, și aproape un deceniu de naționalizare și colectivizare, ideologia și identitatea culturală a poporului român era în deplină schimbare.

La acea vreme, România făcea parte din sfera de influență pronunțat sovietică, dar Ceaușescu începea să-și afirme o mai mare independență, în special distanțarea țării de Moscova și urmărirea unei agende mai naționaliste. În acest mediu, emiterea de monede precum cea de 100 de lei nu a fost doar o formă de celebrare a unui eveniment istoric,  ci și o reflectare a sentimentului național. Alegerile de design ale acestei monede au fost deliberate, cu imagini și simboluri care au întărit climatul politic al vremii, arătând puterea și unitatea poporului român. Monedele din această epocă oferă colecționarilor o privire rară asupra perioadei Republicii Socialiste a României, reducând decalajul dintre politicile aliniate la sovietici și dorința crescândă de autonomie a României. Înțelegerea fundalului politic al producției acestei monede îi sporește valoarea, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere numismatic.

Design

Sursa- Pegasus Auctions- https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=5371&lot=190

Piesa in discuție este o proba monetara de argint cu titlul de 850,  cu diametrul de 35mm, muchia dreapta, zimțată, in greutate de 20,80 gr. A fost concepută de gravorul Haralambie Ionescu căruia i s-a comandat o moneda jubiliară cu semnificație deosebită: împlinirea a 20 ani de la data de 23.08.1944 ziua eliberării naționale de sub „jugul fascist”, devenită pentru 40 ani ziua Națională a României.

Aversul prezintă într-un cerc periferic perlat stema României – cea adoptată la data de 30.12.1947 mai precis varianta a doua a ei, care se deosebește de prima prin steluța cu cinci colțuri plasată in partea de sus intre cele doua ghirlande de spice de grâu. In partea de sus a stemei se găsește noua denumire oficială a țării după abolirea monarhiei: Republica Populară Română iar in partea inferioară este înscrisă data festivă de 23 august când România a întors armele împotriva Germaniei, prelungită in dreapta de o ramura de lauri și in stânga de o ramură de stejar. In dreapta si in stânga stemei sunt gravate datele jubileului respectiv anii 1944 si 1964.

Reversul probei prevăzut si el cu un cerc perlat marginal prezintă central un medalion delimitat de o linie plină in care este reprezentat un cuplu – simbolizând uniunea dintre clasa muncitoare și țărani – adică o fată tânără purtând o ie și basma, și în mâini un snop de grâu cu o seceră, și un tânăr muncitor cu cămașă suflecată având un ciocan în mâna dreaptă, in timp ce mâna stângă este pe umărul fetei. Ambii se uita in aceeași direcție (nu întâmplător la stânga) au trăsături severe si o atitudine fermă, precum era sugerată si in linia partidului comunist de la acea vreme.

Emiterea monedei jubiliare nu a fost aprobată, nu se știe de ce, cu toate acestea este una din cele mai reușite probe ale epocii și a fost comunicată in ședința Societății Numismatice Romane din 2002 din Chișinău ca având posibilitatea de a fi unicat nu numai pentru ca era singura emisiune de argint într-o lume de monede simplist bătute din metal comun, dar mai ales pentru designul detaliat si valoarea sa jubiliară.

Investiție în moneda românească de 100 de lei din 1964

Pentru colecționari și investitori, moneda românească de 100 de lei din 1964 prezintă o oportunitate fascinantă mai ales că nu se știe nici în acest moment câte exemplare au fost produse. Valoarea sa la licitație a fost de 38.000 euro și împreună cu taxele de 24%-25% către casa de licitație, valoarea totală poate ajunge la 45.000 euro.

Valoarea sa numismatică este determinată de contextul istoric, raritatea și designul său, ceea ce o face o piesă căutată pentru cei interesați de numismatica românească sau est-europeană. Ca o bucată tangibilă a istoriei României proba  prezintă un interes deosebit pentru investitorii care doresc să-și diversifice portofoliile cu articole unice, bogate din punct de vedere istoric.

De ce ar trebui să le pese colecționarilor: Moneda românească de 100 de lei din 1964 este un must-have pentru oricine este interesat de numismatica din perioada Războiului Rece sau de istoria României. Designul său distinct și semnificația istorică îl fac un articol remarcabil, indiferent dacă doriți să completați o colecție de monede românești sau să adăugați o monedă rară din Europa de Est la portofoliul dvs. de investiții.

Potențial de apreciere: Deși nu sunt la fel de cunoscute ca monedele din națiunile occidentale, monedele românești precum cea de 100 de lei câștigă în mod constant atenția colecționarilor și investitorilor. Pe măsură ce cererea pentru monede din Europa de Est crește, în special pentru cele bătute în perioadele semnificative din punct de vedere politic, valoarea acestei monede este probabil să se aprecieze în timp. Cei care cumpără aceste monede în stare excelentă sau cu caracteristici unice pot vedea o rentabilitate solidă a investiției lor.

Concluzie: O bijuterie istorică și numismatică

Moneda românească de 100 de lei din 1964 este o mărturie a identității culturale a României, a peisajului său politic într-o perioadă tulbure de la mijlocul secolului al XX-lea. Pentru numismați și investitori deopotrivă, această monedă oferă atât o perspectivă istorică, cât și un potențial de creștere financiară semnificativă. Combinația sa de raritate, design și context politic o face un plus valoros pentru orice colecție sau portofoliu de investiții.

Pe măsură ce interesul pentru numismatica est-europeană continuă să crească, proba de 100 de lei românești din 1964 va rămâne probabil un simbol de durată al istoriei bogate a României – unul pe care colecționarii și investitorii îl vor căuta în anii următori.

 

Bibliografie

  1. Comunicări studii si note, Simpozion de numismatică dedicat împlinirii a 125 ani de la proclamarea independentei României, Chișinau, 24-26 Septembrie 2002
  2. numisbids.com

leave your comment


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *